Vakantievaccinaties: waarom ze belangrijk zijn, welke er zijn en wat ze doen

We kunnen ons niet veroorloven om onze vakantie door ziekte te laten verpesten. Vaccinaties zijn een belangrijk onderdeel van het voorbereiden van een reis, vooral naar gebieden met een hoog risico op infectieziekten. Reizigers naar sommige delen van de wereld lopen het risico op ziekten die in Nederland zeldzaam zijn, of zelfs onbekend. Denk aan gele koorts in Afrika, cholera in Azië of hepatitis A in Zuid-Amerika. Vaccinaties kunnen de kans op het oplopen van deze ziekten aanzienlijk verkleinen. Bekijk hier de de informatie autoriteit voor vaccinaties en inentingen.

Welke vaccinaties je moet halen, is afhankelijk van je bestemming. Hieronder hebben we een aantal vaccinaties uitgelicht.

Gele koortsvaccinatie

Gele koorts is een virale infectieziekte die voornamelijk voorkomt in Afrika en Zuid-Amerika. De ziekte wordt overgedragen door muggen en kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals leverfalen en hersenvliesontsteking. Een gele koortsvaccinatie is verplicht voor reizigers naar gebieden waar gele koorts voorkomt. Dit zijn onder meer Ghana, Kenia, Oeganda, Brazilië, Colombia en Peru.

Hepatitis A-vaccinatie

Hepatitis A is een virusziekte die wordt overgedragen door vervuild voedsel of water. De ziekte komt vooral voor in Azië, Afrika, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Hepatitis A kan ernstige leverziekten veroorzaken. Een hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen voor reizigers naar risicogebieden.

Hepatitis B-vaccinatie 

Daarnaast heb je ook de B variant van hepatitis. Een vaccinatie Hepatitis b is erg belangijk aangezien er een ontsteking van de lever kan ontstaan.

Typhoïdvaccinatie

Typhoïd is een bacteriële infectieziekte die wordt overgedragen door vervuild water of voedsel. De ziekte komt vooral voor in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Typhoïd kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals longontsteking en leverfalen. Een typhoïdvaccinatie wordt aanbevolen voor reizigers naar risicogebieden.

Choleravaccinatie

Cholera is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het cholerabacillen. Deze bacterie komt vooral voor in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Cholera wordt overgedragen door vervuild water of voedsel. De ziekte kan ernstig zijn en zelfs dodelijk, maar vooral bij kinderen en ouderen. Een choleravaccinatie is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen.

Rabiesvaccinatie

Rabies is een virusziekte die wordt overgedragen door dieren, vooral honden, katten en vleermuizen. De ziekte komt vooral voor in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Rabies kan ernstige hersenontsteking veroorzaken. Een rabiesvaccinatie is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen voor reizigers naar risicogebieden.

De beste manier om infectieziekten te voorkomen is door je te laten vaccineren. Vaccinaties zijn veilig en een efficiënte manier om je tegen ziekten te beschermen. Zorg er ook voor dat je optijd begint met het vaccineren voordat je op reis gaat. Zorg ook dat je je goed laat informeren over andere ziektes waarvoor je niet direct een vaccinatie nodig hebt.