Verken Nederland!

Het is een bekend gegeven dat we allemaal eerder geneigd zijn een dagje uit in een andere stad of dorp te besteden dan je eigen woonplaats. Je denkt dat je de omgeving waar je woont al kent. Of juist omdat je er woont, nog zoveel gelegenheden zal hebben die of die bezienswaardigheid in je omgeving te verkennen. Het kan ook zijn dat we pas het idee hebben een dagje weg te zijn als we ervoor hebben moeten reizen. Het gaat misschien om het gevoel dan meer uit je vrije dag te hebben gehaald. Dat wat we elke dag dichtbij ons hebben, bestempelen we als ‘normaal’ en daardoor wat minder interessant voor een uitje. En de wereld is ook zo groot. Er is zoveel te doen en te zien dat er altijd wel een plek is die je nog niet hebt bezocht. Als je eens een vrije dag hebt, zie je dat als het perfecte moment om de voor jou nog onbekende plaatsen te bezoeken. Begrijpelijk, maar is het terecht?

Het voordeel van de staycation

Tegelijkertijd is het ook een bekend fenomeen dat we gewoontedieren zijn en daardoor tijdens ons dagelijks leven meestal dezelfde routes in onze woonplaats afleggen, steeds dezelfde kroegen bezoeken, voor een wandeling vaak terugkeren naar hetzelfde park. Terwijl je woonplaats vaak meer te bieden heeft dan de voor jou bekende plekken. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor je dorp of stad, maar ook voor het land waar je in woont. Als we met vakantie gaan, gaan we nu eenmaal graag naar het buitenland. Omdat je daar meer kans op goed weer hebt, omdat je in een heel andere omgeving pas het gevoel hebt echt even weg te zijn. Er wordt een andere taal gesproken, je ruikt andere geuren, je ziet andere landschappen. Dat alles geeft ons de bevestiging: we hebben vakantie! Maar door de pandemie die het coronavirus heeft veroorzaakt, kiezen veel mensen deze zomer voor vakantie vieren in eigen land. Een perfect moment om Nederland beter te leren kennen, want er is zoveel moois te zien en leuks te doen!

Zoals wat?

Wist je bijvoorbeeld dat Nederland vele nationale parken rijk is? De Hoge Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en het Nederlands Waddengebied kennen we misschien al. Maar denk eens aan De Alde Faenen in Friesland, Weerribben-Wieden in Overijssel en De Meinweg in Limburg. Je kan heerlijk gaan wandelen, fietsen of bijvoorbeeld kanoën in de vele prachtige natuurgebieden van Nederland. Ook zijn er vele steden en dorpen het bezoeken waard vanwege de mooie architectuur, interessante musea en gezellige terrasjes. Of ga lekker naar de kust en boek bijvoorbeeld een hotel scheveningen. Geef je kinderen surfles cadeau, ga lekker shoppen in Den Haag en maak een verfrissende wandeling in de duinen. Neem een kaartspel en wat bordspelen mee om met het gezin quality time door te brengen, bezoek een attractiepark en ga kamperen op een boerderij waar je kinderen kunnen leren hoe kaas gemaakt wordt en dieren mogen voeren. Opties te over dus. Geniet volop!