Vakantiehuis kopen in Nederland? Hier moet je op letten!

Vakantiehuis kopen? Er valt veel voor te zeggen! Je hebt altijd je vaste stek waar vakantie- en thuisgevoel perfect gecombineerd worden. Je hoeft nooit meer een huisje te boeken, je kent de weg en je kunt lekker lang op vakantie. Je hoeft immers geen huur te betalen. Bovendien kun je er wat aan verdienen wanneer je het verhuurt. Lijkt een vakantiehuis kopen in Nederland je wel wat? Wij geven je graag wat tips!

De juiste locatie voor een vakantiehuis kopen in Nederland

Of je nu zelf je vakantiehuisje wilt gebruiken, deze wilt verhuren of een combinatie van beide wilt realiseren, een goede locatie is altijd belangrijk. Dit houdt in dat er voldoende te doen is in de omgeving – denk aan musea, pretparken, dierentuinen, paardrijden, fietsverhuur, wandeltochten – en dat de omgeving ook mooi is. Een huisje op de Veluwe of aan het strand doet het eigenlijk altijd wel goed! Als je vanuit het huisje zelf ook een mooi uitzicht hebt, is dat de kers op de taart.

De grootte van de vakantiewoning

Als je de woning enkel voor je eigen gebruik koopt, kies je voor een gebouw dat voldoende slaapplekken heeft voor je gezin. Als je het ook wilt verhuren, is het goed om te bedenken wat voor gasten je verwacht: echtpaartjes, gezinnen of grote families? Het verhuren aan grote groepen levert wel in één keer veel op, maar je loopt op die manier wel de vele kleine gezinnen mis. Bovendien heeft een grotere vakantiewoning hogere vaste lasten en zul je meer kwijt zijn aan onderhoud.

Wanneer je vakantiehuis in Nederland kopen?

Het is raadzaam om je vakantiewoning in het naseizoen aan te schaffen – dus rond september of oktober. Zo heb je maanden de tijd om je huisje te renoveren en naar smaak in te richten. Dit is vooral belangrijk wanneer je het huisje het hoogseizoen daarop wilt verhuren, want veel mensen boeken maanden van tevoren. Als je je vakantiewoning voor eigen gebruik koopt, heb je wat meer tijd om te renoveren.