Vaccinaties

De afgelopen jaren kan ik me voorstellen dat je gek bent geworden van het woord vaccinatie. Het begon allemaal in maart 2020 toen er een pandemie werd vastgesteld. Helaas was er toen nog niet een passend vaccin maar die kwam een aantal maanden later gelukkig wel. Of je er nou voor of tegen bent, het blijft een feit dat je met een vaccin beter beschermd bent tegen de desbetreffende ziekte. En ik kan me voorstellen dat je op het moment alleen maar bezig bent met je vaccinatie halen of niet, en of je je booster moet halen of niet. Maar er zijn ook nog andere belangrijke Vaccinaties voor als je bijvoorbeeld naar een ander land op reis gaat. Deze vaccins zorgen er dan namelijk voor dat je beschermt bent tegen de ziektes die ze in dat land hebben. Ben je benieuwd of je voor jouw komende vakantie nog een vaccinatie moet halen? Lees dan snel verder!

Hepatitis

Vaccinaties zijn bedoeld om mensen te beschermen tegen ziektes die voorkomen in het buitenland. Bij het zetten van de vaccinatie wordt een deel van de ziekte of een verzwakt deel van de ziekte via een injectienaald het lichaam ingebracht. Het lichaam maakt vervolgens antistoffen aan tegen de ziekte waardoor je de ziekte zelf niet gemakkelijk meer kunt krijgen. De 2 meest bekenden vaccinaties zijn voor hepatitis A en hepatitis B. Hepatitis A wordt aangeraden in vrijwel allen landen, behalve Westerse werelddelen. Hepatitis B wordt in bepaalde gevallen en gebieden aangeraden, afhankelijk van de verblijfsduur. In Indonesië, China, Thailand, Afrika, India, Brazilië en Turkije zijn de Hepatitis A en B prik ongeacht de verblijfsduur sterk aan te raden. Voor een Inenting hepatitis B of een hepatitis A inenting kan je terecht bij de plaatselijke GGD locatie of de huisarts.

Andere belangrijke vaccinaties

Naast hepatitis A en hepatitis B zijn er natuurlijk nog meer belangrijke vaccinaties voor als je een verre reis gaat maken. Zoals de BMR-vaccinatie. De BMR-vaccinatie beschermt je tegen drie infectieziekten: de bof, de mazelen en rodehond. Vóór het BMR-vaccin waren er drie aparte vaccins tegen rodehond, mazelen en bof. Sinds 1987 zijn deze drie vaccins samengevoegd in de BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rodehond). Ben je vóór 1965 geboren? Dan heb je waarschijnlijk al een keer mazelen doorgemaakt. Je hoeft dan géén BMR-vaccinatie te halen. Als je nooit tegen bof, mazelen en/of rodehond bent gevaccineerd of deze ziektes niet hebt doorgemaakt, loop je zonder BMR-vaccinatie wel het risico op deze ziekte(s) als je naar een risicogebied reist. Ben je tussen 1965 en 1975 geboren? Dan loop je een verhoogd risico op mazelen. Een BMR-vaccinatie zal meestal geadviseerd worden als je naar een risicogebied reist. Als je na 1975 geboren bent, heb je de BMR-inenting zeer waarschijnlijk al via het Rijksvaccinatieprogramma gehad.