Op vakantie naar Afrika

Als je hebt gekozen om met je gezin of vrienden naar Afrika te gaan om vakantie te vieren, dan heb je zeker een uitstekende keuze gemaakt. Het continent Afrika zit namelijk vol met prachtige landen waar voldoende te beleven valt. Hierbij kan je denken aan Marokko waar je kan genieten van het heerlijke weer en de prachtige zeeën, maar ook aan Tanzania waar je op safari kan gaan en veel verschillende wilde dieren zoals leeuwen en giraffen kan spotten. Helaas zijn veel van deze landen nog ontwikkelingslanden en loopt de gezondheidszorg ook achter. Daarom zijn er vandaag de dag nog steeds veel virussen te vinden die niet alleen schadelijk, maar ook dodelijk kunnen zijn. 

Laat je vaccineren tegen gevaarlijke virussen

Je laten vaccineren tegen verschillende virussen die in Afrika voorkomen is zeker niet verplicht. Je zult dus niet op de Nederlandse luchthaven en in het vakantieland geweigerd worden omdat je niet gevaccineerd bent. Het is en blijft dus een vrijwillige keuze. Je laten vaccineren is vaak wel de beste keuze die je kan maken want je beschermt niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen. Welke vaccinaties je nodig hebt voor het land waar je naartoe gaat, kan je achterhalen via de website van het RIVM. Is dat bijvoorbeeld Tanzania? Dan vind je daar ook de aangeraden vaccinaties Tanzania. Houd er rekening mee dat hier kosten aan verbonden kunnen zitten. Neem daarom altijd eerst contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Ik ben bang voor bijwerkingen 

Tegenwoordig zijn er veel mensen die zich niet willen laten vaccineren uit angst voor mogelijke bijwerkingen. Het is erg lastig om te zeggen of je last zult krijgen van bijwerkingen, want dit verschilt per vaccin, maar ook per mens. Daarnaast hoef je je zeker geen zorgen te maken aangezien vaccins op duizenden tot tienduizenden personen zijn getest, voordat het op de markt wordt gebracht voor het grote publiek. De kans dat je last krijgt van een gevaarlijke bijwerking is dan ook vrijwel nul. Als je meer informatie wilt hebben over de mogelijke bijwerkingen, dan wordt het aangeraden om de website van reisvaccinaties te bezoeken. Je kan via die website ook direct een afspraak inplannen om je te laten vaccineren en de vaccinatie kan in principe al binnen enkele dagen plaatsvinden. Bij de GGD kan dit soms langer dan twee weken duren en dat is niet wenselijk als er op de korte termijn een reis staat ingepland.