Het weer in Ierland

Gids voor een rondreis Ierland Voor iedereen die een rondreis Ierland voorbereid, zijn er bepaalde aanbevelingen om te doen en bepaalde suggesties die van nut kunnen zijn. Alles in Ierland zien en doen is onmogelijk tijdens één reis. Het is daarom goed om op voorhand een planning te maken met wat je zeker wilt zien en doen, anders zal je hiermee misschien tijd verliezen bij je aankomst in Ierland.Wees voorbereid op elk weertype als je naar het land reist.

Het weer in Ierland verandert voortdurend, maar over het algemeen regent het er veel. Dit is uiteraard ook wat ervoor zorgt dat het land er zo groen uitziet! Als je twee weken uittrekt voor een rondreis door Ierland , heb je misschien geluk en krijg je de beste twee weken van het jaar, met onafgebroken zonneschijn, of je krijgt mogelijk ook twee weken non-stop regen. Waarschijnlijk zal het ergens tussenin zijn. Er zijn veel dagen waar het een deel van de dag regent en het erg aangenaam is gedurende het andere deel van de dag. Je moet er echter wel rekening mee houden, dat je ook te maken kan krijgen met mist en motregen. Daarom is het aan te raden om telkens enkele dagen te verblijven op een bepaalde plaats waar je dingen wilt bezoeken of wilt doen. De temperaturen in Ierland gaan zelden tot het uiterste. In de hoogzomer kan het enkele dagen boven 25° Celsius zijn, maar er kunnen ook dagen zijn waarbij het niet meer dan 12° Celsius wordt. De wintertemperaturen (behalve in de bergen) variëren er van -5° Celsius tot +15° Celsius, tenzij de omstandigheden uitzonderlijk zijn.

De verscheidenheid van Ierland

Het eiland Ierland is een zeer mooie plaats om te bezoeken, met een grote verscheidenheid aan landschappen, variërend van wilde en verlaten gebieden in de bergen, tot zachte landelijke landschappen, spectaculaire kustritten, stille binnenwateren en waterwegen. De wegen zijn er gemakkelijk om te rijden, waardoor je ook op een eenvoudige manier van de ene bezienswaardigheid naar de andere kan rijden. Ierland is ook een plaats waar de lokale bevolking bekend staat om hun gastvrijheid, om nog maar te zwijgen van goede conversaties, de gezelligheid en het proeven van een glas of twee van de lokale dranken! Er moet ook worden opgemerkt dat Ierland een magische plaats is, die zijn stempel drukt op iedereen die hem bezoekt. Het is een land van kabouters, sprookjesbomen, van mythen en legendes, en van vergezochte verhalen die je nooit helemaal kunt vertellen, of je het wel of niet gelooft. Als je jezelf toestaat om slachtoffer te worden van zijn magie, wil je keer op keer terugkeren naar Ierland.

Het geografische kader van Ierland

Ierland is een offshore eiland in de Atlantische Oceaan aan de westkant van Europa. Het is de op één na grootste van de Britse eilanden (Groot-Brittannië is de grootste) en het beslaat zo’n duizend vierkante kilometer. Het klimaat is er maritiem gematigd, en de heersende wind komt uit het westen of het zuidwesten, waardoor de met vocht beladen lucht uit de oceaan komt. Het heeft daarom een vochtig klimaat. Neerslag vindt gedurende het hele jaar plaats, hoewel er meestal iets meer regen valt in de winter dan in de zomer. Het varieert van minimaal 25 centimeter per jaar in het oosten, tot ruim 200 centimeter per jaar op de westelijk georiënteerde hellingen in enkele van de bergen in County Mayo. Politiek is het eiland Ierland verdeeld in twee rechtsgebieden: de Republiek Ierland, een soeverein land, beslaat iets meer dan driekwart van het eiland, terwijl Noord-Ierland, een deel van het Verenigd Koninkrijk, de zes meest noordoostelijke provincies beslaat.

Gezellige steden in Ierland

Bij de meeste mensen komt Dublin als eerste in hun gedachten als ze denken aan een stad in Ierland. Dublin is een mengsel van allerlei dingen. Er is nog veel te zien over van de elegante Georgische architectuur die Dublin ooit tot één van de mooiste steden van Europa heeft gemaakt. Er zijn ook unieke gebouwen te zien, waaronder Ballymun uit de hoogbouwflats in de jaren ’60. Deze zijn een doorn in het oog en een plaats van aanzienlijke sociale armoede. Er wordt wel aan gedacht om ze te slopen, of om ze in herontwikkeling te plaatsen. Dublin wordt gekenmerkt door een gezellige sfeer in een levendige stad. Als je op zoek bent naar goede winkels, hotels, historische plekken om te bezoeken, musea, kunstgalerijen, concerten, theaters, enzovoort, heeft Dublin dit allemaal te bieden in overvloed. Eén ding dat Dublin niet heeft, zijn wolkenkrabbers. Die zul je bij een stedentrip Dublin niet ontdekken. De Ballymun-flats zijn de hoogste, die tot 14 verdiepingen hoog zijn. Ze liggen aan de noordelijke rand van de stad.

Belfast

Belfast, in Noord-Ierland, heeft een heel ander karakter. Het is natuurlijk wereldberoemd. Belfast is een stad die is ontstaan uit een erfenis van zware industrie: scheepsbouw, linnen weven, touw maken en zware techniek. Het heeft niet de elegantie van Dublin. Belfast heeft echter veel zeer mooie gebouwen, waaronder het stadhuis (een bijna exacte kopie van het huis in Durban, Zuid-Afrika, door dezelfde architect), Queens University (gebouwd in Victoriaanse Tudor-renaissance-stijl) en de nieuwe Waterfront Hall – een concertzaal bij uitstek voor zo’n 2500 mensen. Belfast is de laatste twintig jaar erg getransformeerd. Het is nu een bloeiende plek met veel nieuwe ontwikkelingen en een groeiend cultureel en sociaal leven.

Cork

Cork is ook een leuke stad om te bezoeken in de Republiek Ierland. Het is een meer ontspannende plek dan Dublin, bekend om zijn rustige ligging aan de rivier de Lee. Het heeft een levendige, Boheemse sfeer en een steeds toenemend multinationaal en multicultureel gevoel. Hetzelfde geldt voor Galway, in wiens smalle, pittoreske straatjes Italiaanse, Spaanse, Indiase, Chinese en Franse restaurants te vinden zijn waar je uiteraard lekker kan eten.

Londonderry

Derry, of Londonderry, is één van de mooiste voorbeelden van een ommuurde stad in West-Europa. De muren zijn er nog steeds intact en ze zijn zeker een leuke bezienswaardigheid in Ierland. Armagh, de kerkelijke hoofdstad van Ierland voor zowel rooms-katholieke als Ierse religies, staat bekend om zijn met bomen omzoomde Mall, waar cricket wordt gespeeld in de zomer, en om zijn astronomisch observatorium en planetarium. WaterfordKilkenny en Limerick zijn ook steden van aantekening, en zeker een bezoek waard als je gaat rondreizen door Ierland

Newgrange

De belangrijkste prehistorische site in Ierland is Newgrange. Dit is een graftombe dat gelegen is in de buurt van Drogheda in het graafschap Louth. Er zijn ook nabijgelegen zustersites gelegen, zoals Knowth en Dowth. Het zijn allemaal graftombes. Ze kunnen in belang vergeleken worden met de Stonehenge en de piramides als één van de grote wonderen van de antieke wereld. Vlakbij is de heuvel van Tara gelegen, waar het hof van de oude Hoge Koningen van Ierland was gevestigd. Navan Fort, ook gekend als Emain Macha, ligt in de buurt van Armagh. Het is een andere belangrijke site op kleinere schaal dan Newgrange.

Dun Aengus, op Inishmore

Eén van de meest spectaculaire plaatsen om te bezoeken in Ierland is Dun Aengus, op Inishmore. Dit is het grootste eiland van de Araneilanden. Je kan er naartoe gaan met de veerboot vanuit Galway of Rossaveel. Dun Aengus is een halfronde stenen constructie, met muren die zo dik zijn dat je er met een auto op zou kunnen rijden. Het is gelegen op een heuveltop aan de rand van een steile klif, op enkele tientallen meters boven de Atlantische Oceaan. De Grianan van Aileach is een stenen ringfort dat gelegen is tussen Derry en Buncrana, in County Donegal. Het is ook een bezienswaardigheid met een zeer mooie en indrukwekkende structuur. In heel Ierland zijn er tevens veel hunebedden (begraafplaatsen uit vroegere tijden) en indrukwekkende staande stenen te zien.