fiets

Ga goed voorbereid op vakantie: Alles wat je moet weten voor het meenemen van je transportfiets

Als Nederlanders vinden we niks leuker om te doen op vakantie dan fietsen. Dit is begrijpelijk ook, het is immers een hele goede manier om de omgeving te ontdekken. Wanneer je met de auto op vakantie gaat is het heel makkelijk om je eigen fiets mee te nemen. Dan weet je tenminste ook zeker dat je een comfortabele fiets hebt om op te fietsen. Een transportfiets is heel handig voor op vakantie. Het rekje voorop maakt het namelijk heel makkelijk om spullen mee te nemen voor een dagje uit. Dit bespaart je het dragen van een zware rugzak in de hete zon! Wanneer je besluit om je transportfiets mee te nemen op vakantie is het wel verstandig om dit goed te plannen. Daarom hebben we in deze blog een aantal tips op een rijtje gezet die ervoor zorgen dat jij goed voorbereid op vakantie gaat!

1. Onderhoud en uitrusting

Zorg dat voordat je vertrekt je fiets in goede staat is. Je wilt er immers niet op vakantie pas achterkomen dat er iets mis is met je fiets! Controleer van tevoren de banden bijvoorbeeld op lekkages en zorg dat ze voldoende spanning hebben. Test daarnaast ook uit of zowel je voor- als achterlicht het doet en of alle versnellingen werken. Verder is het handig om wat fietsuitrusting mee te nemen. Denk hierbij aan een spin voor op je rekje en extra hangsloten. Als laatste is het verstandig om een kleine reparatieset mee te nemen, voor het geval dat je band onderweg toch lek gaat of je fietslicht het opeens niet meer doet. 

2. Reisplanning en accommodatie

Als je veel wilt fietsen op vakantie, is het verstandig om hiermee rekening te houden wat betreft de locatie en accommodatie. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er verschillende fietsroutes in de omgeving liggen en dat deze op het gewenste niveau zijn. Het is bijvoorbeeld niet handig om in een heuvelachtig gebied te verblijven wanneer je geen versnellingen hebt op je fiets. Ook is het handig om van tevoren al een paar routes uit te kiezen die je wilt fietsen, zodat je zeker weet dat je kan zien en doen wat je wilt. Wat betreft accommodatie is het verstandig om te controleren of ze een veilige plek hebben om je fiets op te bergen en dat ze überhaupt fietsen toestaan. 

3. Verkeersregels en veiligheid

Wanneer je in een ander land bent, is het natuurlijk belangrijk om je te houden aan de daar geldende verkeersregels. Zoek deze dus van tevoren op. Let daarbij ook op eventuele bijzonder verkeersborden zodat je deze onderweg herkent. Controleer daarnaast of het verplicht is om een fietshelm te dragen, en schaf er zo nodig een aan.