Frankrijk, het klassieke wijnland met veel topwijnen

Frankrijk verveelt nooit als het op wijnen aankomt. Het is een klassiek wijnland met beroemde wijnstreken zoals Bordeaux, Champagne, Loire, Bourgogne en Provence. Hier vind je alleen de beste wijnen ter wereld met een grote diversiteit. Van een glas chardonnay tot de rode Bordeaux wijn. In dit artikel een aantal wijnstreken uitgelicht.

De bekende wijnstreek Bordeaux en Languedoc

Natuurlijk staat de streek Bordeaux als wijnstreek centraal. Zelfs in een land als China is deze streek verheven als statussymbool. Maar dat is niet alleen wat Frankrijk te bieden heeft. Denk ook aan een streek zoals Languedoc. Compleet anders dan Bordeaux, vooral niet klassiek, maar vooruitstrevend en zeer modern. Hier vestigen zich veel pioniers die vooral met druivenrassen experimenteren. Dit met doel het beste uit elk druivenras te halen.

De veelzijdigheid van Frankrijk en wijnen

Tussen de twee uiterste wijnstreken Bordeaux en Languedoc heb je veel meer spraakmakende wijnstreken in Frankrijk. Wat te denken van Champagne? Met zijn mousserende wijnen. En de edele wijnen uit Elzas mogen niet vergeten worden. Zo heb je ook frisse rosé uit bekende wijnstreek Provence en topkwaliteit pinot noirs en chardonnay uit Bourgogne. Een ding is wel zeker, Frankrijk is ontzettend veelzijdig als het aankomt op wijnen. Een van de meeste toonaangevende landen wat betreft deze voortreffelijke drank.

De Bourgogne, leverancier van grootse wijnen

Deze wijnstreek lever hoge kwaliteit wijnen. Dat betekent niet dat deze streek een hoge volume produceert. Het loopt namelijk erg achter op een wijnstreek zoals Bordeaux. Je vindt hier vooral kleine wijngaarden en men doet niet aan schaalvergroting. De Franse wijnsoort pinot noir voelt zich hier erg thuis en maakt uitstekende rode wijn. De witte wijnen uit Bourgogne bestaan vaak uit chardonnay, waarvan Chablis het meest bekend is.

Loire, de tuin van Frankrijk

Loire wordt ook wel de "tuin van Frankrijk" genoemd. Deze wijnstreek staat bekend om de witte wijnen. Je hebt prachtige namen zoals Pouilly-Fumé en Sancerre die beide gemaakt zijn van sauvignon blanc. Van de druif uit dit gebied, melon de bourgogne, wordt muscadet gemaakt. De wijndruif chenin blanc gebruikt men voor zowel intense als droge zoete wijnen.

Zuidwest Frankrijk, het achterland van de Bordeaux

Dit achterland van Bordeaux kent allerlei unieke soort druivenrassen en wijnen. Als je een wijn zoekt die kwalitatief te meten valt met Bordeaux, maar voor een betere prijs, ga dan voor de rode wijn uit Bergerac. Of voor de krachtige rode wijn uit Cahors. In Jurancon vind je uitstekende zoete en droge witte wijnen.